од Бел бор

Сирупот од бел бор се прави од шишарки што се собираат во месец мај, кога сеуште се млади. Рецептот по кој се прави сирупот е стар 50 години и се пренесува од една на друга генерација. Сирупот помага при болести на дишните патишта, кашлица, бронхит, астма и други белодробни заболувања. Начин на употреба: 3 кафени лажички дневно. Се пие 5 дена, па се прави пауза од една недела и по потреба може пак да се користи.

 

Liljana NaneskaЛилјана Нанеска Elica GeorgieskaЕлица Ѓорѓиеска