Крушевски обичаи

Крушево е град со волшебна убавина, богата историја и традиција. Крушевчани негуваат многу обичаи, за венчавки, крштевања, слави, празници. Сите овие обичаи имаат корени од минатото, но со тек на време претрпеле измени. Најкарактеристични крушевски обичаи се следниве:

 

Sutlijaš-300x225Новороденче  strumica251020089Вселување во нов дом  turteМесење турта
 syrvaСурва  deva-640x480Дева  koledarski-ogan-640x424Марта
 prockaПрочка/Поклади  gumЧист понеделник  Sv.40Macenici40 Мучејнци/Младенци
 aska paskaАска-Паска