Кукурузи

Крушевскиот кукурек се прави од јагнешки цревца кои се виткаат на шкембе. Цревцата се виткаат како ролнички, се варат, па се редат во земјена тава и се додава бел и црн џигер, крезли, мирудии и суви црвени пиперки. Се потпекува и послужува.