Ајвар

Покрај традиционалниот ајвар, во Крушево се припрема и Влашки ајвар, лутенка, ајвар со маслиново масло или модар домат. За подготвување на ајварот се користат непрскани пиперки а сите домаќинки го подготвуваат на оган на дрва. При производството не се додаваат конзерванси и адитиви.

 

Традиционален ајвар

 

Ајвар со маслиново масло

 

Ајвар со модат домат

 

Влашки ајвар

 

Лутенка