Негување на традиционалните вредности

Крушево е град со волшебна убавина, богата историја и традиција. Крушевчани негуваат многу обичаи што имаат корени од минатото, но со тек на време претрпеле измени. Дознајте што е Сурва, како се слават Младенци и  Прочка, каков е адетот при вселување во нов дом и кој е обичајот што се практикува само во Крушево и Витлеем.

 

Крушевски обичаи

 

 

 

Крушевската кујна изобилува со традиционални рецепти што се пренесуваат од колено на колено. За свадби, слави, имендени, се прават домашни јадења карактеристични за овој крај. Крушевчанки се прочуени домаќинки, нема домаќинка што не знае да спреми крушевска пита и кукурузи. Прочитајте ги сите крушевски традиционални рецепти на следниот линк.

 

Традиционални рецепти